روشهای کشف قیمت در بورس
هیچ پیش بینی دقیقی از قیمت های مطرح شده در آینده در دسترس نیست. با توجه به این مسئله، خریداران و فروشندگان با پیش بینی ها و انتظارات خود، به کشف قیمت ها می پردازند. در کشف قیمت و همچنین نوسانات بازار، یک سری عوامل تأثیر می گذارند. از جمله این عوامل، می توان به زمان معامله، مکان معامله، کیفیت دارایی مورد معامله، تعداد خریداران و همچنین فروشندگان اشاره کرد. اطلاعاتی که در دسترس عموم مردم قرار دارد نیز، می تواند در میزان نوسان دخیل باشد. با توجه به مطالب ذکر شده، می توان کشف قیمت را موضوعی فراتر از مسئله عرضه و تقاضا تلقی کرد. انواع روش های کشف قیمت در بورس را در ادامه مورد بررسی قرار می دهیم.
کشف قیمت با حراج ناپیوسته
کشف قیمت می تواند پس از بازگشایی سهم یا سهام در بورس، از طریق حراج ناپیوسته اتفاق بیفتد. در چنین شرایطی، سهم مورد نظر در وضعیتی قرار می گیرد که عرضه کننده و تقاضا کننده باید برای کشف قیمت آن، رقابت را شروع کنند. این رقابت، در نهایت در یک قیمت مشخص، پایان می یابد. معامله نهایی، با قیمت مشخص شده یا کشف شده انجام می شود. در کشف قیمت با حراج ناپیوسته، ممکن است در یک بازه زمانی مشخص، شاهد بروز هیچ معامله ای نباشیم.
پس از این مکث و سکوت سهم و معاملات، در شرایطی که تعادل بین قیمت خریدار و فروشنده صورت بگیرد، اولین معامله انجام می شود. در واقع پس از این اولین معامله، می توان گفت که کشف قیمت صورت گرفته است. در فرآیند کشف قیمت با حراج ناپیوسته، امکان تغییر یا حذف سفارش نیز وجود دارد. در کشف قیمت با حراج ناپیوسته، اگر بین خریدار و فروشنده توافقی بر سر قیمت صورت نگیرد، ناظر می تواند مجدداً معاملات سهم را متوقف کرده و کشف قیمت را در یک روز دیگر تکرار کند. بعضی از شرکت ها، می توانند مشمول بازگشایی با حراج ناپیوسته باشند. در واقع، این اتفاق بنا به دلایل مختلفی می افتد که از جمله این دلایل، می توان به موارد زیر اشاره کرد:
- در صورتیکه اطلاعات با اهمیت در گروه الف و ب افشا شود، حراج ناپیوسته می تواند اتفاق بیفتد.
- توقف نماد معاملاتی با قانون نوسان 50 درصد
- مشمول بودن نماد شرکتی برای گره معاملاتی
- اطلاع رسانی ناظر در مورد استفاده از اطلاعات نهانی یا دستکاری قیمت
- برگزاری مجمع عمومی عادی سالانه با هدف تقسیم سود یا تصویب صورت های مالی

مطالب مرتبط :